PROJECT DATA

Name: GOOGLE CHARLESTON EAST
Code: GCE
Date: 15/03/2017
Program: Commercial
Status: Under Construction
Size in m2: 600000
Project type: Commission
Client: Google
Collaborators: Heatherwick Studio, Adamson, ARUP, CCI, EWCG, FMS, Mott MacDonald, Hathaway Dinwiddie, HJLA, HLW, HortScience, H.T. Harvey & Associates, Integral, Iris Environmental, JLL, Kleinfelder, LOISOS + UBBELOHDE, SERA, Sherwood, Vital, AKT II, Atelier Ten
Location Text: Mountain View, USA
Location: (,)
Awards:

ADDITIONAL FILES

PROJECT TEAM

Partners in Charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen, Daniel Sundlin, Leon Rost
Project Leaders: Sebastian Claussnitzer, Joshua Plourde, Jason Wu
Job Captains: Jennifer Dudgeon, Jonathan Fournier, Joshua Plourde (Site Captain)
Project Managers: Linus Saavedra, Ziad Shehab
Interior Leaders: Pantea Tehrani, Pauline Lavie-Luong
Team: Corliss Ng, Patrick Hyland, David Iseri, Ryan Harvey, Blake Theodore Smith, Jan Leenknegt, Guillaume Evain, Jennifer Dudgeon, Jonathan Fournier, Zhonghan Huang, Veronica Acosta, Ryan Duval, Vincenzo Polsinelli, Valentina Mele, Luke Lu, Gaurav Sardana, Dong-Joo Kim, Kiley Feickert, Cheyne Owens, Mo Zhou, Melissa Jones, Patricia Correa Velasquez, Shane Dalke, Manon Otto, Rita Sio, Pablo Costa, Helen Chen, Dylan Hames, Lina Bondarenko, Filip Milovanovic, Ludwig Ebert, Aaron Mark, John Hilmes, Gabriel Hernandez Solano, Athena Morella, Meghan Bean, Alice Cladet, Danielle Kemble, Barbara Stallone, Gabriella Den Elzen, Jennifer Wood, Xi Zhang, Christi Farrell, Anton Bashkaev, Jonathan Pan, Simon David, Mirco Amstad, Bernard Peng, Jennifer Kimura, Omer Hadar, Sebastian Grogaard, Armen Menendian, Mahsa Malek, Hacken Li, Peter Kwak, Taylor Fulton, Cristian Lera, Joshua Burns, Terrence Chew, Domenic Schmid, Isela Liu, Deborah Campbell, Benjamin Caldwell, Florencia Kratsman, Douglass Alligood, Beat Schenk

PROJECT DESCRIPTION

With Google and parent company Alphabet’s ever-expanding and ever-evolving ventures, occupying existing buildings for the expanding workforce has reached its organizational limitations – teams become spread across multiple buildings, separated by parking lots. On the other hand, a single centralized headquarters is also not the approach for Google, nor is it desirable for the city of Mountain View. Our mission is to create a replicable and scalable building typology that is also adaptable and inclusive to the various sites of North Bayshore and beyond.

 

A large part of Google’s success can be attributed to engineering solutions to complex problems; the architectural endeavor to house this process is no different. As Google continues to explore uncharted territories, its workspace begins to take on many forms – from offices to labs to warehouses. We address this variability by enclosing the workspace with a hangar-like Canopy. This flexible envelope is delaminated from the walls and floors, creating an agile interior that can evolve with Googlers’ changing needs and belongings.

 

At the individual level for Google, the user comes first – for us, this means a happy and focused Googler who can perform optimally while at work. We think this starts with health and environmental quality: by allowing sunlight to peer through smile-shaped clerestories and by utilizing natural materials, biophilic elements and soothing acoustics, we can ensure comfortable and efficient workstations. The second floor is the most inspiring space in the building, reserved for desk spaces on one interconnected floorplate – a tabula rasa for the future of Google to unfold. Meanwhile, the ground floor is home to secondary programs and public spaces, serving as vibrant areas for collaboration and socialization. The floors are connected via courtyards, each carefully calibrated to serve important moments for circulation, daylight and biophilia, spontaneous interaction and wayfinding.

 

Google Charleston East is grounded in our core principal to reflect the tech-company’s culture of innovation through bold architecture and innovation. We strive to foster a sense of community while respectfully integrating the natural environment – by blurring the boundaries between outdoor and indoor, by ripping out asphalt in favor of nature, and by promoting pedestrian and bicycle traffic, even within the building – we hope to convert North Bayshore into a model community and set an even higher standard for Silicon Valley.

Date September 24, 2018
Type image/jpeg
Size 23 MB
Dimensions 6000 x 4500
Date September 24, 2018
Type image/jpeg
Size 5 MB
Dimensions 3000 x 1714
Date September 24, 2018
Type image/jpeg
Size 5 MB
Dimensions 3180 x 1714
Date September 24, 2018
Type image/jpeg
Size 21 MB
Dimensions 7600 x 4321
Date September 24, 2018
Type image/jpeg
Size 5 MB
Dimensions 2858 x 1579
Date September 24, 2018
Type image/jpeg
Size 28 MB
Dimensions 8000 x 4680
Date September 24, 2018
Type image/jpeg
Size 6 MB
Dimensions 3000 x 1687
Date September 24, 2018
Type image/jpeg
Size 1 MB
Dimensions 2500 x 1365
Date September 24, 2018
Type image/jpeg
Size 17 MB
Dimensions 5000 x 2812