L
E
A
P
P

BIG HQ

COPENHAGEN, DENMARK

BIG HQ

COPENHAGEN, DENMARK

2023

CLIENT

Sundmolen BIG aps (BIG HQ Building) | By & Havn (Landscape)

TYPOLOGY

Work, Interiors

STATUS

COMPLETED

The new 7-storey HQ is architecturally anchored in Copenhagen harbor’s heritage of warehouses and factories. The small footprint at the end of the pier became the main design dilemma: how to organize a single work environment for all of us when we would have to be split between a minimum of four levels. In a counterintuitive decision, we split all the floors in half and doubled the amount of levels.

 

BIG HQ is BIG’s first example of fully integrated LEAP design – a collaboration between Landscape, Engineering, Architecture and Product designers. Everything from door handles to concrete columns – from urban design to glass facades has been given form by the BIG LEAP team. The building is designed to achieve the Danish sustainability certification, DGNB Gold, through use of FutureCem concrete, which reduces CO2 emission with approx. 25% reduction as well as integration of solar and geothermal energy systems, and natural ventilation of the office spaces.

Upon entering the main entrance through a 3 m tall glass door, BIGsters and guests will find themselves in a dramatic Piranesian space, where the inner life of the building reveals
itself through diagonal views all the way up to the top floor.

 

A single stone column of eight different types of rock – ranging from dense granite at the bottom to a porous limestone at the top – form a totem pole to gravity at the heart of the open
space. An open stair ricochets from level to level all the way from the basement to the penthouse.

A series of half floor plates overlap to create a cascading environment of interconnected levels that unite the entire seven-storey building visually and physically into a single space. The floor plates are carried by 20-meter-long concrete beams stacked on top of each other, which make the exterior façade appear as a checkerboard of interchanging solid beams and transparent windows.

Each floor has direct access to a balcony connected to the balcony above and below, forming a continuous ribbon of outdoor spaces, spiraling from the roof to the quayside like a mountain path. The ribbon doubles as the additional fire escape freeing up the interior from the obstruction of the traditional core.

AWARDS

Copenhagen Municipality Architecture Prize, 2024


COLLABORATORS

LM Byg
Aalborg Portland
Centrum Pæle
Connex
El Team Vest
Energy Machines
Skel.dk
Paschal Stillads
Kjellerup VVS
HB Trapper
Eiler Thomsen
Deko
Brønnum
Primatag
Optimus
Krak Bau
Alt om Fugning Aps
YOUR PARTNER
Kvadrat Acoustics
GOTESSONS
Akustik Miljø
Dansk Belægningsenterprise
NO.BA Studio
Ceramica Cielo
TONI Copenhagen
Dinesen Floors A/S
Influit
Helden
Artelia Group
Fritz Hansen
Muller van Severen
Aluflam
Artemide
Kristoffer Negendahl
Windowmaster
Viasol
Schüco
Anker & Co.
E. Nielsens Mekaniske Stenhuggeri A/S
Allremove
Miele
SHURE
Shack Trapper