L
E
A
P
P

Qianhai Prisma Towers

SHENZHEN, CHINA

Qianhai Prisma Towers

SHENZHEN, CHINA

2022

CLIENT

Shenzhen Metro Qianhai International Development Co., Ltd. (深圳地铁前海国际发展有限公司)

TYPOLOGY

Work

SIZE M2/FT2

330,000 / 3,552,090

STATUS

IN DESIGN

BIG’s ‘leaning’ Qianhai Prisma Towers, featuring a 300m2 tall residential tower and a 250m tall office tower, will complete the new Qianhai Bay development, solidifying Qianhai’s position as the burgeoning financial and cultural center of Shenzhen. Expected to begin construction in 2025, the project – won in a global architectural competition – will be BIG’s second in Shenzhen following Shenzhen Energy Mansion’s completion in 2017. 

 

Situated in the Guiwan District within the metropolitan city of Qianhai, the BIG-designed Qianhai Prisma Towers will flank each side of the Shenzhen Hong Kong Plaza also known as the ‘green belt’ – marking the entrance to the neighborhood. New workspaces, residences, and 20,000+ m2 of multi-level public spaces will be positioned steps from an integrated regional transport hub and the Qianhai Bay. 

"Both towers are conceived as simple prismatic building envelopes split open to make room for public space on the ground where they stand. The open seams and gaping corners allow the green spaces to ascend from the ground to the sky leaving wedges for outdoor gardens and terraces for the life of the people living and working within. With its timeless simplicity and inviting openness - the architecture of the two towers is firmly rooted in the urban values underpinning Shenzhen - a vertical modern city of 1000 parks.”

Bjarke Ingels — Founder & Creative Director, BIG

Peeking through the building envelope openings, cascading green terraces are introduced from the street level and up to the roof, where office workers and visitors can enjoy 360-degree views of Qianhai Bay. PV cells are integrated in the slightly tilted office tower’s West and East façade spandrel to maximize the PV efficiency. To better respond to the local climate achieving and improving thermal performance, double-skin closed-cavity façade (CCF) is used for the most exposed orientation of office tower. The apartment tower units have operable ventilation inlets built into the window frames to allow for natural ventilation.

“As the tower footprints open to the ground, they celebrate the connectivity to the transit infrastructure, retail and adjacent buildings. Pedestrian walkways connect multiple stories to provide seamless transitions between the towers and the surrounding public programs, forming a pedestrian network that leads up to the Qianhai Bay Waterfront Park.”

Martin Voelkle — Partner, BIG

Both towers are defined by gently leaning volumes that taper towards the sky – a subtle gesture that adds structural efficiency while creating verdant openings between the volumes and a generous ground-floor public realm. The lush biophilia on the balconies and ledges contrasts the glass facades that shimmer subtly throughout the passing of the day.  

 

The ground plane of the towers opens up to create a dynamic and welcoming urban living room while connecting the towers to the green belt and nearby shopping mall.  A meandering biophilic pedestrian skybridge functions as a canopy, providing shade and protection from the rain while connecting the shopping mall, the retail podium, and the surrounding neighborhood. 

The tripod footprint of the 130,760 m2 residential tower is a radial array of three rectangular volumes that step up at different heights – providing multiple views towards the city and the ocean while creating beautiful living spaces, ‘sky garden’ terraces, and a roofscape. Between the volumes, the envelope opens up to create a subtle crevice of green balconies, from the ground level to the roofs. 

 

The ground floor wayfinding takes inspiration from the Qianhai Bay, oftentimes appearing as a series of ripples while facilitating the flow of people through the entrances in and around the towers. The public realm of the ground floor office tower includes an amphitheater, treeshaded social spaces, and an underporch bar. In response to the climatic characteristics of the region activities are located under the canopy, trees and overhangs of the building. Rainwater is collected via the sloped curtain walls, utilized for irrigation system and maintenance of the public space. 

 

From the interior of the tower, the corners peel open to create outdoor terraces on every floor. The west tower wall extends slightly skywards to reiterate the leaning gesture – delicately joining the remaining three walls/envelopes to create a sculptural addition to the skyline.  

 

 

Both towers are strategically positioned between the two intercity railways; the Guangzhou-Shenzhen Intercity Railway is at the east side of the site, and the proposed Hong Kong-Shenzhen Western Express Railway will be at the west side of the residential tower. An adjacent below-grade retail corridor will provide both towers with direct access to the Transportation Hub via the below-grade lobbies. To complement the accessibility of the transport hub, an additional 966 long-term bicycle parking spaces will be available for building occupants. 

Bjarke Ingels Martin Voelkle David Holbrook Ricardo Palma Prieto Ryan Duval Bella Yanan Ding Yao Tong Zhonghan Huang Chris Tron Chengjie Jacob Li Douglass Alligood Shu Du Flora Bao Mama Qicheng Wu Michelle Duong Bianca Blanari Sungmin Kim

COLLABORATORS

CADG
RFR
BPI
Brandston Partnership Inc.
Buro Happold
Turenscape
Thornton Tomasetti
Arup
Atchain
RJ Model